Història del Mercat de l’Abaceria Central

Originalment, El Mercat de l’Abaceria Central està situat a la Travessera de Gràcia número 186, envoltat pels carrers de Puigmartí, Mare de Déu dels Desemparats, Torrijos i per la Travessera de Gràcia. Té una superfície comercial de 1.572 m2.

A finals del segle XIX es va iniciar un mercat a l’aire lliure a la plaça de la Revolució, que en aquells moments s’anomenava plaça d’Isabel, a tocar de l’actual mercat. Posteriorment, un industrial anomenat Puig Martí va decidir construir l’actual mercat cobert que es va inaugurar el 1892 sota el nom d’Isabel. Posteriorment va rebre el nom de Mercat de la Revolució.

Moltes de les parades del mercat a l’aire lliure de la plaça de la Revolució es van traslladar al mercat cobert, propietat del senyor Puig Martí. Passats alguns anys, el mercat va passar a mans municipals a canvi de requalificar com a edificables uns quants terrenys propietat de Puig Martí. Durant molts anys van coexistir ambdós mercats, el mercat cobert i el mercat a l’aire lliure. No obstant això, les institucions van obligar els venedors a l’aire lliure a traslladar-se al mercat cobert. Cal dir que molts dels actuals comerciants són nets o besnéts d’aquells primers venedors de la plaça de la Revolució.

Fins els anys cinquanta l’interior del mercat presentava un aspecte molt diferent del d’avui en dia. En lloc de les actuals parades hi havia unes taules de fusta o de marbre de manera que es tenia una visió general de tot el mercat d’un costat a l’altre. Posteriorment es va anomenar Abaceria central, el qual es manté a l’actualitat. El mercat cobert és del 1892 i va ser reconstruït el 1965.

Arquitectura

Com la resta de mercats centenaris de la ciutat, té una estructura arquitectònica metàl·lica amb tancament d’obra vista i està format per tres cossos, una nau central i dos passadissos laterals. A part de les grans proporcions, aquesta nau destaca per les seves teulades ovalades.

El nou mercat provisional de l’Abaceria Central

Una nova casa temporal, on podrem oferir el bo i millor de tots nosaltres, mentres esperem la nova casa.

Amb la Carpa provisonal lluïm més que mai.

Localització

Adreça

Pg Sant Joan, 168
08037  Barcelona

Contacte Junta

Telèfon: 932 136 286
info@mercatabaceria.com

Transports

Bus: 47-H8-114-39-V19
Metro: L4 Joanic – L5 Verdaguer

Horaris

 

 

Hores

  de 08:00h a 14:30h i, de 17:00h a 20:30h
  de 08:00h a 20:30h
  de 08:00h a 15:00h | Tardes tancades
   
   

Horaris Especials

OBERT

  • Dijous 6 de Desembre de 8h a 15h
  • Diumente 23 de Desembre 8h a 15h
caCatalà